Традиции на остров Тасос

дата: 10.07.2009 час: 10:48
 
 
Почивка на остров Тасос, Гърция (оферти 2011)

Екскурзии в Гърция (оферти 2011)

През цялата година на остров Тасос се организират събори с голяма тържественост в дните, посветени на светии, в чест на които са построени храмове или параклиси. Характерно за тези събори са приготвянето и предлагането на посетителите на традиционния курбан от варено месо и натрошено жито.

Но там, където се организира най-големия събор и курбанът се готви в големи количества, поради хилядите посетители, е село Паная и това става на 15 август. Знаем, че името на селото преди построяването на църквата , бе Анастасио, а днес се нарича Паная от храма на Богородица.

Едно от най-обичаните фолклорни мероприятия на острова е възпроизвеждането на битова сватба в село Теологос. Голямото шествие започва от къщата на "булкат" и върви по всички сокаци на селото. Апогеят на веселбата и на танците става на стадиона, където с традиционни госби и сладкиши се черпят присъстващите.

Обичаят, който се нарича "Я завали Април мой" се организира в Лименария на втория ден на Пасха (Великден). Жителите се молят на Бога да изпрати дъжд, за да се напоят лозята и да получат хубаво вино.

Подобен е обичаят Бездъждовие, който се организира в Потамя на 31 юли всяка година и е свързан с лятната суша.

Вечерта на Великден в Паная става изгарянето на Юда.

Жителите на Тасос, хора с голямо уважение към традициите и историята си, успяват да запазят по всякакъв начин празниците и не позволяват те да се превръщат в обикновени туристически представления, отстранявайки или допълвайки елементи, които биха ги превърнали в по-атрактивни.

Този факт дава възможност на посетителите да се докоснат до чистата традиция и освен развлеченив да получат и познание.

Народни празници са също така "Августовски огньове" на 31 юли всяка година в Каливия - Лименария и "Клумбани" в Теологос в деня на Свети Димитър.


Източник: брошура "Тасос - Зеленият остров"

Префектура КавалаЕтикети: | | | | | | | | |
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: