Представяне на пред Атонска област

Коя област представляваме

Вижте я на картата.

Това е областта граничеща с Атонската област и обхваща територията на община Стагирон – Аканту и части от териториите на общините Арнеас и Панагиас.

Това е областта, която има като Символ Атон, втората по височина планина в Гърция, която се извисява в Южната част на „третия” ръкав и се вижда от всички страни.

Защо Ви препоръчваме безрезервно да ни изберете.

Тук ще оставим да говорят картините, чиято сила е наистина неоспорима!

И така добре дошли в пред Атонската област.

На мястото с хилядите цветове и промени.

Пространсво, в което се заличават разстоянията между чудесата на природата.

Безчислени крайбрежия, заливи, островчета, кристални води, златисти равнини, гористи планини всички мъдро разположени и синхронизирани.

Обиколете този изключителен кът на Халкидическия полуостров!
Посетете Света Гора, насладете се на къпането покрай пясъчните плажове, които са по цялата дължина на нейното крайбрежие, разходете се на мястото където се е родил Аристотел и е учил Великия Александър Македонски, обиколете залетия в зеленина или пурпурен (в зависимост от сезона) Стратоник.

В областта преди Атон има всичко!

История, култура, предание, гимнастически зали, съвременни хотели.
Предлага всички видове почивки и туризъм:
Летен, зимен, поклоннически, специален, културен, гастрономически, исторически, атлетически.

Предлага разнообразни забавления и богат нощен живот. Предлага изключителни ястия и разбира се прословутото гръцко гостоприемство.

Изберете да правите онова което Ви харесва или още по-добре осмелете се – препоръчваме Ви – да съчетаете всичко!
Северна Халкидики ще Ви се „отплати” при всеки Ваш избор.

Отдайте се на безгрижието на лятото, този великолепен „празник”, който в ПредАтонската област ( както и на целия Халкидически полуостров) продължава цели 6 месеца. По нейните морски брегове човек може да се наслади на всички видове Летен отдих:

уредени плажове за онези които обичат многолюдието;

девствени крайбрежия за онези, които обичат приключенията;

спокойни крайбрежни ивици подходящи за семеен отдих;

безчислени заливчета за романтиците;

къмпинги за онези, които обичат автотуризма;

живописни езера, които се предлагат на туристите обичащи риболова;

Ще се възхитите и Вие както милионите пътници, които я посещават всяка година, на несравнимите със своята прозрачност морски води, на златистите пясъци, морските спортове, игрите върху пясък, места богати на риба, традиционните заливчета, които се къпят от средиземноморската светлина, слънчевите залези отразени върху вълните на Егейско море и много други.

Забавлявайте се от душа на многолюдните културни изяви, на десетки панаири, узнайте нравите и старите традиции, народните обичаи и вземете участие в изявите за съживяваме на древните традиции, които съставляват магическия образ на един различен свят, който задоволява и най-взискателния посетител!
Неизброими са и вечерните концерти от всякакъв вид, в оградените от лунна светлина крайбрежия и предоставените за посещение архиелогически места в пълнолунните вечери, но и по покритите с каменни плочи калдъръми в планинските райони.

И сред всичко това, напрегнатия нощен живот: bars, beach bars, lounge café, clubs – толкова колкото е необходимо посетителят да се забавлява типично по гръцки.

Ако сте почитатели на спорта, ще имате възможност да вземете участие в организираните съзтезания по Водни ски и сърфинг в множеството хотелски комплекси, но и да се насладите на морските спортове във всички уредени крайбрежия в областта. Със сигурност ще срещнете известни футболисти или други спортисти, които се подготвят в планинските райони за следващите състезния, не са малко тенис кортовете, воден волейбол, ветроходни състезания и спортен риболов, които обикновенно се организират през лятото. Ако обичате обичате гмуркането, ще имате възможност да се насладите на топлите, прозрачни и спокойни води, както и дълбини с невероятно богатство и многообразие на подводни животински видове в съвременния център за гмуркания на Eagles Palace Hotel & SPA, които оказва гостоприемство както на самостоятелни гмуркачи, така и на организирани групи от гмуркачи.

Сдобийте се с уникалното съприкосновение посещавайки Света Гора, която е самоуправляващо се монашеско селище (държава в държавата) със светско влияние, където може да се поклоните на светите места. Полуостровът представлява място с изключителна и девствена природна красота. Населява се единсвено от монасите (2.200 монаси) и има 20 манастира с византийска архитектура, дванайсет скита и 800 килии. Всяка година приблизително 1 милион посетители се възхищават от люлката на православието, която повече от 1000 години живее с каноните на живот и религиозност на византийците. Атон е единствения музей на византийското и следвизантийското изкуство. Стенописи, богати библиотеки, мозайки, ценни миниатюри, служебна църковна утвар, религиозни и скъпоценни предмети с неопределима стойност се съхраняват в манастирите и превръщат посещението в незабравимо преживяване, а на посетителите допира с религията дава много полезни знания и оставя в душите им един незабравим спомен. Освен Света Гора в ПредАтонската област.

Съществуват десетки други религиозни паметници, които от векове представляват цел на поклоничество и привличат годишно хиляди верни (православни) християни.

Елате и през зимата, защото района представлява идеално място за зимен отдих: изследователски пътувания, езда, излети сред природата, коледни пътувания (посветени на рождество Христово и новогодишните празненства). Престоя в хижи в македоски стил са изключително „туристическо изживяване” в планинските масиви. Провинциалният туризъм в района се развива с бързи темпове: в момента съществуват 20 манастирски страноприемници, които предоставят приблизително по 100 легла. Не изпускайте възможността да станете съпричастни на празненствата, които организират местните жители, за да изразят радостта си за плодовете, които плодородието на земята им доставя – празници на мастиката, на виното, на меда, на бора, на сарделата, на мидата. Всички имат един общ характер. Всички имат своя зародиш в преданията и времето. Жените по селата организират сбирки на които готвят ястия, за приготвянето на които използват чисто екологични продукти, каквито можете да си набавите в местните магазини. А в етнографския музей на Арнеа и на Йерисос бихте могли да видите изделия на народното изкуство, изключителни със своето съвършенство и изящна изработка.

Вкусете гастрономическите наслаждения: морските вкусове по крайбрежието и традиционната гръцка кухня в ресторанчетата и мотелите. В планинските местности: в имението Клаудия Папаяни в Арнеа ще имате възможност да опитате наградени вина – продукт на местните лозови насъждения, а ако влезете на Света Гора не пропускайте да посетите светия скит на Свети Епифаний, където монах Епифаний ще ви посвети в светогорското монашеско изкуство.

Включете се в специалните пешеходни преходи и почувствайте радостта от живота, колоездейки в съответните колоездачески обиколки паралелно ще се наслаждавате на природните местности (море или планина) в зависимост от вашия избор тъй като района е подходящ за разходки и колоездене. Трябва да се отбележи, че през май 2008 г., Халкидики стана домакин на първата колоездачна обиколка на Халкидическия п-в, с продължителност 4 дни и беше отразена от най големите телевизионни канали по света. Пешеходните преходи в ПредАтонската област са като притегателен център за европейските туристи.

Разпуснете в здравословните центрове, центрове за красота, морска терапия и SPA центрове, които действат на територията на хотелските комплекси в целия район, през цялата година и се отдайте на отдих заобиколен от високото ниво на обслужване. ПредАтонската област си съперничи в предлагането на услигите и развитието на хотелиерската дейност, както със традиционно-туристическите в Гърция и със европейските туристически райони от високо ниво.

Организирайте тук своите конгреси – големи или малки, защото ПредАтонската област предоставя конферентни центрове и зали, които могат да поемат многочислена аудитория. Но съществува и огромно разнообразие от теми за паралелни изяви, предлагайки почти всички видове туристически мероприятия.

Пътувайте в дълбините на вековете, пристъпвайки сред стените и археологическите останки на елинистическия град Стагирон, земята която роди най-великия в гръцката история философ Аристител, който преподаде на най-великия пълководец Александър Македонски философията на живота и науката. Нишата на една значителна история от 2.500 години стига до тук, до покрития с разстителност свещен хълм на Олимпиада, който се намира на хвърлей от монашеските селения. Една история основана на икономическото благополучие и развитие, които винаги са осигурявали на жителите богатите залежи на злато и руди, довеждайки не само района, но и цяла Македония до такава активна дейност измервана със същото число години. Древните рудни галерии пръснати в планините на Стратоник и Олимпиада са неопровержимо доказателство за историята последвала векове и осигури свободата на прочутите (села) Мадемохория в годините на Отоманското владичество, но и дейност, която продължава и до днес в подземните галерии на Мадем Лаку. Цялата тази история със своята важност ще намери своя израз в съвременния Парк на Рододобивните Галерии, които фирмата Гръцко злато ЕАД, развиваща дейност в този район възнамерява да разположи на Стратони изваждайки на показ културния ръст на местните родоначалници. Един Парк, който ще претвори рудодобивната дейност в туристическо развитие и ще възнесе музейния, исторически, културен и конферентен туризъм. Определено си заслужава да изживеете тези нови впечатления от вчера, днес и утре! (миналото, настоящето и бъдещето).

Кои са нашите бази

Много и разнообразни.
4.500 спални места от който могат да се възползват туристи от целия свят, 76 хотела, които могат да задоволят туристи с различен вкус и икономически възможности.
Хотели всякакъв вид: големи или малки, с много или малко звезди, луксозни и обикновенни, македонски страноприемници и земеделски ферми, всички съвременно оборудвани, придружени с светогорската архитектура, разположени сред една девствена природа, която ще Ви удиви.


Автор: Мария Папа
координатор

Organization of Tourism Development of Mount Athos Area

Снимки:


Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: