ПаросСподели във Facebook

Парос, третият по големина остров на Цикладите след Наксос и Андрос, се е развил като популярна туристическа дестинация през последните три десетилетия.

Хълмовете, които са обградили в себе си известният Парийски мрамор, оформят релефа на централната и югоизточната част на острова, а в равнината се развива селското стопанство с безкрайните лозови насаждения.

Бреговата ивица е разчленена с много на брой заливи, като тези на Науса на север и Парикия на запад.

Парос е бил населен още в древни времена и е бие един от центровете на Цикладската цивилизация. Парикия, столицата на острова и пристанищен град, се издига върху руините от древен град. Тук се намират колоритен венециански замък на границата със стария град, варосани в бяло къщички, дворове със саксии с босилек и жасмин. Ще попаднете и на прекрасни неокласически къщи по главните улици. Широко павирано авеню води към църквата Екатодапилияни или Катаполиани (VI в), един от най- значителните паметници от Византийския период в цала Гърция и обект споменаван в множество легенди. Църквата е посветена на Успение Богородично по време на празника на 15 август се организират църковни служения, тържества на кея с фоерверки и песни за морето. В Парикия се намира Археологически музей, както и гробници на стария град.

В близост до село Марати (3км на изток от столицата) ще се натъкнете на древни кариери, където някога се е добивал мрамор.

Науса, едно от най-красивите села на Цикладите, ще ви заплени с пристанище с елементи от венецианска крепост, бели варосани къщички, тесни павирани улички, църкви, като привлича мнобройни посетители през лятото. Счита се, че е "най-горещата точка" на острова. Трябва да споменем феномен в близост до Науса - Колимбитрес - големи скали ерозирали в странни форми, напомнящи на посетителите за огромни скулптури, вклинени в пясъка.

Параклисите и манастирите на Парос са Зоодохос Пили "Ланговарда" и Христос ту Даси.

В центъра на острова е Лефкес - красиво селце и някогашна столица. Далеч на изток ще откриете Марписа, по-голямо село със средновековно разположение, което се отличава с многобройни църкви, венециански замък и манастир от XVI в. на близкия хълм.

В заключение, от Петалуда през лятото можете да се полюбувате на големи популации от уникални видове пеперуди.

Най- добрите плажове за плуване са : Ливадия, Криос, Св. Фокас, Микро Пипери и Мегало Пипери, Лимнес, Св. Анаргири, Лангери, Алики, Санта Мария, Амбелас, Писо Ливади и Дриос.

Остров Парос разполага с база за настаняване и привлича както любители на космополитната ваканция, така и тези, които обичат тишината и спокойствието.

Какво да си купите:

  • съдове с орнаменти

  • елегантни сребърни бижутаGreek National Tourism Organization
Етикети: | | | | | | | | |
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: