Параклиси на остров Скопелос

дата: 12.06.2011 час: 10:09
 
 
Любопитен факт за остров Скопелос е големият брой параклиси, които според някои източници са 360, а други цитират дори 400 при население на острова около 5 000 души. Повечето от тях са изградени на територията на частни имоти в знак на благодарност към съответния светия при изцеление, закрила, раждане на дете или справяне с големи семейни трудности.

В град Скопелос активните църкви, които са отворени за посетители всеки ден и в които се извършват неделни литургии, са 4 на брой. Параклисите имат свои "настойници', които се грижат за тях и всяка сутрин и вечер палят свещи. През останалата част от деня са затворени - мярка, която е била наложена заради зачестилите набези и кражби на икони.

Параклисите са център на социалния живот на остров Скопелос. Тук хората се събират всяка неделя, ядат и пият заедно, споделят радости и неволи.Още по темата:

Град Скопелос

Снимки от град Скопелос

Фериботна линия Волос - Скиатос - Скопелос - Алонисос за период 14/06/2011 до 07/07/2011

Фериботна линия Волос - Скиатос - Скопелос - Алонисос - Солун за период 08/07/2011 до 24/07/2011


Етикети: | | | | |
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: