ПанаяСподели във Facebook

Община Паная

На разстояние от около 80км от Солун, на път за Урануполис и Атон, е разположена община Паная. Една красива и уникална дестинация, която си заслужава да бъде посетена.

Трите селища на територията на общината са Мегали Паная, Гоматис и Пиргадикия. Те оформят един природен триъгълник., комбинират спокойствието и морския бриз със свежестта и прохладата на планината.

В радиус от 20км можете да се насладите на гледката, оцветена във всички тонове на зеленото и свиньото. При една разходка в планината, по росата и под сянката на дърветата, ще се озовете на брега на лазурното море, под лъчите на златистото слънце.

Геоморфологията на региона и релефа, различните видове разстителност, преходът от планина към море, създават пейзаж, който е характерен за полуострова и целогодишно привличат посетители. Годишно температурите варират от -3 до 40 градуса по Целзий, като сезоните се съпровождат и от валежи.

Местата, които си заслужава да посетите, са моста на Гоматис ( на приблизително 8000г), Моста на Мегали Паная, крепостта на Св. Атанасиос (Гомати), древните руини на запазени селища, както и археологическите разкопки на Кастели и Пиргос.

Храмът Успение Богородично на 2км от Мегали Паная е мястото, където е намерена икона на Дева Мария и всяка година на 15 аугуст се събират поклоници, които търсят милост, прекланяйки се пред иконата.

Chaimber of Halkidiki
Етикети:
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: