Остров Кефалония и чудесата на вярата

дата: 15.08.2011 час: 10:45
 
 
През 1705 г пирати нападат манастира в село Макропуло (о-в Кефалония). Монахините горещо молят Дева Мария за закрила. Тогава се случва чудо - около манастира се струпват отровни змии, които прогонват пиратите. Така монахините се спасяват от пленичество.


Днес, 15 август, денят в който се отбелязва Успение Богородично (Голяма Богородица), на остров Кефалония легендата оживява пред очите на вярващите, които са се събрали в манастира Παναγίας Λογγουβάρδας, село Макропуло. Змиите, които научно са описани като European Cat Snake (Telescopus fallax) и се срещат в Гърция и Иран, се появяват на територията около манастира всяка година в периода 6- 16 август. Броят на змиите расте с всеки изминал ден. Те спокойно обхождат територията около манастира, около иконите и камбанарията, напълно необезпокоявани от присъствието на посетителите. Много от вярващите държат змиите в ръце, които се увиват като гривна и ги докосват с език. По време на литургия змиите пропълзяват по Евангелието или се увиват около жезъла на свщеника.

Докато траят тържествата те са кротки и напълно безвредни, но след 15 август стават отново агресивни и се връщат обратно към техните обичайни обежища далеч от хората.


Характерното за змиите е тяхната окраската, която се отличава с кръст на главата. Любопитене е и фактът, че върхът на техния език също има формата на кръст. Тялото на змиите е тънко, а дължината, до която могат да достигнат, е почти един метър.

Появата на змиите по време на тържествата по случай Успение Богородично се приема като добра поличба. Местните жители все още помнят годините, в които змиите не се появили и последвали разрушителни събития като Втората световна война и земетресениято на остров Кефалония през 1953 г.


Подбра за вас: Пътеводител Гърция
Снимки: miraclesoffaith.wordpress.com, new.imk.gr


Още по темата:

Св.Маркела от остров Хиос
Етикети: | | | | | | | |
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: