Олимпиада

Полуостров Халкидики се състои от три ръкава, които се врязват в Егейско море на югоизток от Тесалоника (Салоника). Западният и централният ръкав носят съответно имената Касандра и Ситония. Те се считат за най-посещаваните както от чуждестранни туристи, така и от жителите на вторият по големина град в Гърция - Солун. Съответно са с най-добре развита инфраструктура. Най-източният ръкав - Атон, получава своето име от планината Света гора и е световно известна монашеска република, която заема най-южната територия на ръкава. Едно от пътешествията, което всеки посетител трябва да осъществи, е круиз по западния бряг на Атон и да се наслади на гледката, докато минава покрай манастирите. Круизни корабчета тръгват всеки ден от пристанището в Урануполи.

Само на 45 минути в посока север се намира Олимпиада - малко селце, което се съхранило своите традиции и автентичност. Разположеное е в местност, която се отличава със своята природна красота и прекрасни плажове. Тук се намират и археологическите разкопки от Древна Стагира, родното място на Аристотел. Обградена с борови гори, Олимпиада има прекрасни пясъчни плажове, които се простират по дължината на залива, с малко рибарско пристанище в единия край. Няколко таверни и кафенета има на самия бряг до морето. Ако повървите на юг, след хълма на Стагира, ще се уверите, че плажовете стават все по-добри.

Регионът е залесен и е подходящ за кратки пешеходни разходки. Към момента са маркирани и се поддържат 4 пешеходни маршрута, които водят своято начало от Олимпиада. Хотелите в града раздават безплатни карти и съветват туристите за пътеките. Можете да вземете колело под наем (mountain bike).

Екскурзии се организират (по желание) от професионални екскурзоводи, които се намират в Ставрос - пътуване до Салоника, Метеора, разходка с лодка до Капрос - ден за плуване или пикник.

Ако желаете по-подробно да изследвате региона, можете да наемете автомобил (ако не сте със собствен транспорт).


Снимки: Пътеводител Гърция


Полезни връзки:

Хотел Germany - Олимпиада

Хотел Liotopi - Олимпиада


Още по темата:

Пътуване до Предатонска област - част II

Пътуване до Предатонска област - част III

Инфотур из Предатонска област - ден I

Инфотур из Предатонска област - ден II

Тематичен парк АристотелИзберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: