На 22 юли жителите на остров Хиос почитат Св. Мар...

дата: 22.06.2011 час: 16:32
 
 
Света Маркела е родена в град Волисос (остров Хиос) и е живяла през 14в. Нейната майка е била отдадена на христианската вяра. Така отгледала и възпитала и дъщеря си Маркела. В пълна противоположност - бащата бил езичник.

След смърта на майка й, Маркела продължила да изучава Библията, да се моли на Господ и да живее според христианските канони. Когато навършила 18 години, баща й проявил нечистиви мисли и пожелал собствената си дъщеря. Уплашена, Маркела избягала в най-близката планина и се скрила в гората. С помоща на местни овчари баща й предизвикал пожар и я принудил да се предаде.

Маркела се затичала към морето в търсене на изход. Баща й се прицелил в нея с лък и я ранил. Кръвта на момичето обагрила скалите. По време на тържествата в нейна чест има поверие, че скалите отново променят цвета си, но свидетели на чудити стават само вярващите.

Измъчена от своите рани, Маркела се помолила на Исус да я скрие. Скалата се разтворила и тя успяла да се скрие. Уви, не напълно - главата и останала отвън. Баща й хладнокръвно я обезглавил, след което хвърлил главата в морето.

Дълги години никой не знаел къде се намира главата на светицата. Докато един ден кораб, който плавал под италиански флаг, не се оказал в района. През ноща моряците забелязали светлина в далечината. Като се приближили, станали свидетели на чудо - главата на Маркела плувала на повърхността на морската вода, заобиколена от запалени свещи. Моряците разбрали, че става дума за свещено чудо и пренесли главата на светицата обратно до родното й място.

На 22 юли жителите на остров Хиос и вярващи христиани от всички краища на света присъстват на церемония, с която почитат Св. Маркела. Свещена вода извира от скалите, където Св. Маркела е намерила своята гибел. Само по време на литургията и в присъствие на свещеник, водата като по чудо започва да ври.

Виж: Плаж Агия Маркела - остров ХиосView Larger Map


Етикети: | | | | |
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: