Метеора, Каламбака и Кастраки

дата: 27.07.2010 час: 19:18
 
 
Метеора. Един от най-значителните паметници в света, защитен от UNESCO и най-важният в района на Тесалия. Втори по забележителност след Света Гора Атон - монашески център в Гърция.

През XI в. първите отшелници дошли на девствените върхове на внушителни скали и построили първите скити (отшелнически килии). През XIV в. светецът Атанасиос Метеоритис формирал първото организирано общество на скалата Мегало Метеоро. Двадесет и четири манастира, множество килии и скити са били построени по околните скали в продължение на 600 години.

В наши дни манастирите на Мегало Метеоро, Варлаам, Ая Триада, Айос Стефанос, Русану и Айос Николаос Анапафсас все още съществуват и функционират.

Ежедневно безброй посетители се събират тук от четерите посоки на света, за да медитират и за да се молят. Запознават се отблизо с живота на монасите, имат възможност да се насладят на неописуема природа, изящната архитектура и иконописи, да разучат безценните исторически останки.

Каламбака се простира пред погледа на посетителите с изторическата църква Възнесение на Мария и Кастраки. Живописни местности, гостоприемни домакини, богат културен живот и съвременна туристическа инфраструктура. Луксозни хотели с възможност за престой или организиране на конференции, стаи за настаняване, къмпинги, таверни с традиционна кухня, подбрани ястия, автентично фета сирене, местно вино и ципуро приветстват посетителите по време на всеки сезон и им предлагат истинско развлечение и удоволствие.


Източник: брошура "Prefecture of Trikala - Meteora"
Автор: Committee for the touristic promotion of the Prefecture of Trikala

Превод от английски език: Пътеводител Гърция
Етикети: | | | | |
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: