Сълзите на Хиос

дата: 17.12.2010 час: 16:29
 
 
Не...не става въпрос за тъжна история. Не се заблуждавайте от заглавието. Сълзите на Хиос - така наричат смолата, която се отделя от дървото - разновидност на Pistacia lentiscus, което ще срещнете и на други места по територията на Гърция, но само на стров Хиос то "плаче". От началото на лятото започва да се отделя смола, която капе на земята. След около двадесетина дни се втвърдява на кристали с разнообразни форми. В продължение на векове поминъкът на местното население е пряко свързан с добива на мастиха.

Още за добива на мастиха можете да прочетете ТУК

Позната от дълбока древност, едва през 1997 г. остров Хиос получава признание, като се посочва официално за източник на мастиха (Protected Designation of Origin). Европейският съюз допълнително подпомага тези територии, сертифицирани като PDO, с което стимулира производството на продукти с доказано качество.

Хипократ, който се отъждествява като бащата на медицината, е използвал мастихата за облекчаване на стомашни болки и стимулиране на храносмилателния процес, както и за омекотяване на кожата и по-бързо възстановяване и зарастване на рани. Днес в търговската мрежа можем да закупим козметични продукти, които съдържат мастиха - шампоани, сапуни, лосиони за тяло, рол он и др. Ароматът е предпочетен и при производството на парфюми.

Заради доказаното антибактериално въздействие мастихата се употребява и при производството на продукти за грижа за устната хигиена - паста за зъби, разтвор за уста, конци за зъби. Дъвката с мастиха освен антисептично, има свойството да избелва зъбите и да подобри състоянието на венците, а също така да възпрепятства образуването на зъбен камък и да елиминира лошия дъх.

Редовната консумация на мастиха води до абсорбиране на холестерола, подобряване на показателите на кръвното налягане и респективно намалява и риска от инфаркт. В медицината мастиха се прилага и при лечението на стомашно-чревни заболявания, с доказанодействие при облекчаване състоянието при гастрит и язва. При третиране на рани от изгаряне, наличието на лечебната смола облекчава състоянието на пациентите. С мастиха се третират и хирургичните конци.

Заради своето антибактериално свойство мастихата се явява като естествен консервант и намира приложение в сладкарството. Ароматната есенция се добавя при производството на сладкиши, сладолед, напитки, бонбони и захарни изделия, лукуми и дъвки.

Мастихата има своето място и в нашия дом под формата на ароматни свещи и етерични масла.

Ако все още не сте опитвали продукти с мастиха, можете да посетите родината на този уникален природен продукт - остров Хиос, или да закупите някое от гореизброените приложения в близкия търговски обект.

Creative Commons License
Сълзите на Хиос by Пътеводител Гърция is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.

Снимка: Wikipedia.org


Още по темата:
Мастиха - история в картинки


Етикети: | | | | | |
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: