Любимото ми занимание в Гърция - пазаруване

дата: 16.04.2011 час: 18:24
 
 
Пътеписът участва в конкурса "Разкажи ни - ти в Гърция"
Категория "Любимото ми занимание в Гърция"

А познайте де. Познайте кое е любимото ни занимание в Гърция. Сигурно се колебаете между плажа и узото? Еееее, излагате се. Как може да не знаете за какво ходят българи в чужбина? Ами да си напазаруваме, разбира се, как за какво!

Шегата настрана. Пазаруването преди отпътуването за България вече е задължителен елемент и си има своите правила и организация, а също и списък с поръчки от приятели. Наложи се да зачеркнем от списъка узото поради силното повишение на цените. Сиренето, зехтинът, маслините, вече дори хлябът обаче са задължителни. Останалото – каквото се случи, тоест, каквото ни предложи на този ден Солунският пазар.

Посещението на пазара в Солун, разбира се, няма за цел да замени ежеседмичното семейно пазаруване. Макар че нерядко запасяването с основни продукти, особено към края на пазарния ден, може да се окаже конкурентно като цени и качество и на най-изгодните оферти на големите магазини. Въпреки това вече сме „постоянни” клиенти на щандове за маслини и сирене, макар и извадени от същите тенекии като в магазин.

В нашия случай обиколката на пазара има за цел да преживеем колоритния му дух, да се порадваме на емоционалните продавачи на риба и месо, да видим отдавна забравени моменти като например пърленето на пилета и транжирането на месо, да вдъхнем уханието на десетките екзотични подправки, да полюбопитстваме при вида на непознати плодове и зеленчуци, и, разбира се, да опитаме – най-сигурния начин да ни спечели продавач за клиенти, като ни напъха директно да опитаме плода, как да не купиш при такава настойчивост!
Потегляме към колата с ръце, окичени с торбички, с очи, пълни с цветове и форми, разбира се, с памет на фотоапарата, препълнена с образи, а в ушите ни още звучи пазарното оживление.

Автор: Виктория УзуноваНепознат листен зеленчук. След много ровене открих, че се задушава и се подправя с много зехтин и лимон. Понеже беше крехък, рискувахме и го направихме суров на салата. А вие знаете ли нещо повече?Бялата халва – хем позната, хем непозната ...Бобови и тестени изделия – колко красиво могат да изглеждат, направо като на снимка!


Непознат плод – прилича на портокал, но е оказа бергамот. Ако се вярва на написаното, плодът не се консумира, но доста добре заменя лимон. Използва се кората, в парфюмерията и като консервант.
Екзотични ароматиБезбройни маслиниИ, разбира се, дъх на море!


Етикети: | | | | | | |
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: