История за произхода на фрапето

дата: 26.09.2009 час: 11:39
 
 
Гръцко фрапе (или Кафе фрапе) представлява студена кафе напитка, покрита с пяна, която се приготвя от инстатно кафе. Тя е добила популярност в Гърция и Кипър, особено през лятото, като днес се е раазпространила и в други държави. Фрапето стои в основата на северно американското Айс капучино, както и англо европейския Флоут и европейското Фрапучино.

В превод от френски, когато описваме напитка, думата фрапе означава разбъркан или охладен, докато в съвременната гръцка култура думата фрапе главно се възприема като асоциация свързана с подготовката на кафе фрапе.


Истрория


Фрапето води своето начало то 1957г. по време на Международното търговско изложение в Солун. Представителят на Nestle Янис Дритсас представял нов продукт за деца - шоколадова напитка, която се приготвя веднага при смесването й с мляко и разбиването и с шейкър. Служителят на Дритсас - Димитрис Вакондиос, упорито търсил начин да си приготви напитка от инстантното кафе по време на полагащата му се почивка, но не могъл да открие топла вода, така той разтворил кафето в студена вода и го разбъркал с помощта на шейкъра.

Този импровизиран експеримент поставил началото на популярната гръцка напитка. Фрапе е марка на Nestle и се е превърнала в най-популярната напитка в Гърция.

Наскоро Kraft под името Jacobs лансираха техен бранд на фрапе. Фрапе е титоловано като националното кафе на Гърция и се предлага във всички кафета, като обикновено се сервира придружено с чаша вода.

През 2006 г. кулинарният критик Даниел Йънг и неговата съпруга, редакторката Вивиян Константинополус, обединиха сили в издаването на Frappe Nation - книга за историята и културата на гръцкото фрапе.


Пяна на върха


Инстантното кафе почти не съдържа масла, само малки парченца, накои молекули допринасящи за аромата и вкуса, и разбира се кофеин. Когато се разтвори инстантното кафе то оформя течност подобна на традиционното кафе. Това дава възможност за появата на гъста пяна на повърхността на кафето. Този слой е подобен на пяната, която откриваме при еспресото, но е по-гъста и съставът е по-различен. Пяната се характеризира със малки въздушни балончета, които са споени помежду си с парченца кафе.

Отсъствието на масла (или значително по-малко количество в сравнение с останалите видове кафе) прави системата по-устойчива и балончетата не се разрушават, както става при крема (пяна на еспресото). Скоро след като се образува пяната, започва процес на втвърдяване. при което водните молекули са избутани от пянообразната смес. Балончетата се доближават и пяната почти се втвърдява. Този процес може да отнеме от 2 до 10 минути и зависи от това колко агресивно е било миксирането. Когато почти цялото количество вода е избутано, балончетата ще започнат да се сливат и да образуват по-големи такива.

В този момент присъствието на масла (хидрофобичен агент) може значително да ускори процеса на съединяване, което дава като резултат създаването на по-лека пяна със среден диаметър на балона по-голям от 4 mm. За това в някои държави е трудно да бъдат създадени такива финни балончета, освен ако нямат на разположение spray-dried coffee (което е значително по-евтино от freeze-dried instant coffee). Използването на миксери дава възможност за създаването на тези финни балончета и увеличават трайността на пяната. За най-добро се счита онова фрапе, което има най-малките балончета и 30-50 mm гъста пяна.


Фрапе вариации


Фрапето се предлага в три степени на сладост в зависимост от количеството захар, което се използва:


Гликос (сладко) - 2 ч.л кафе и 4 ч.л. захар


Метриос (средно сладко) - 2 ч.л. кафе и 2 ч.л. захар


Скетос (без захар) - 2 ч.л. кафе и без захар


Всички тези разновидности могат да се комбинират с мляко.

Понякога могат да се добавят ликьори, както и шоколадово мляко. В някои заведения добавят топка ванилов сладолед във фрапето вместо мляко. Въпреки че не отразяват точно техниката на фрапе, някои напитки са разбъркани с лъжица, в отговор на такива вкусове.


Друго студено кафе, наречено espresso freddo (or cappuccino freddo), също се появи на пазара. За разлика от фрапето, за неговата направе се използва еспресо лунго, разбито в шейкър заедно с натрошен лед. Capuccino freddo се сервира с топинг от мляко под формата на гъста пяна. Какао или канела се поставят, за да напомнят за истинското cappuccino. Приготовлението често се бърка с това на студеното cafe latte (еспресо със студено мляко, но бе да бъде разбърквано), коетоп се консумира в останалата част на Европа.


Фрепе извън границите на Гърция


Фрапето също се консумира в Кипър, където Гръцките Кипърци са приели напитката в своята култура, Албания, Македония, Тайланд, Малайзия, Индонезия, части от Турция, Украйна, Полша, Румъния. През последните години имигранти от Балканския полуостров са пренесли фрапето в техните родини, като са внесли леки изменения. Например в България, кока кола се сервира, вместо вода, в Дания се използва студено мляко вместо вода като добавка, а в Сърбия е популярно да се прибавя сладолед. Starbucks предстви нова марка под името "Frappuccino."

Във Франция фрапе представлява милкшейк напитка от мляко и пресни плодове без кафе. В Ню Ингланд фрапе се произнася фреп и предствлява американски милкшейк, който е по-гъст от обикновените с повече сладолед и също не съдържа кафе. В Ирландия фрапето представлява прясно смляно кафе, лед, мляко и понякога сладолед или допълнителни сиропи като ванилия и карамел.Източник: Frappe Coffee

Превод от английски език: Пътеводител ГърцияОще по темата:

Как да си поръчаме...кафе

Как да си направим фрапе


Етикети: | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: