Еврос - Първо запознанство

дата: 07.09.2010 час: 14:43
 
 
Еврос

Първото докосване е едно запознанство с тази местност. Зеленото на Дадия и Делта, синьото на Тракийско море, тъмно зеленото, което се предава от историческите паметници, стават по-живи, когато някой приближи фара на Александруполи. Релефни картини се съединяват с древна Егнатия. Следвайки балканските пътища и с малко късмет, но с голямо спокойствие ще видите животни и птици, които рядко се срещат за тази местност. Отидете в Дидимотихо в двореца, докоснете коприната в Суфли, разгледайте птиците в националните паркове. Разходете се до Самотраки, един остров с рядко срещана естествена красота.

Еврос е едно прекрасно място за ваканция. Природа с голям избор, пълна със светлина и цвят. Древна култура, която те очаква на всяка крачка. Хора, които се радват на всяка една минута от живота си. На североизточния край на Средиземно море между две големи реки, Нестос и Еврост (Марица), природата преживява едни от най-хубавите моменти: впечатляващи планини, реки, гори, езера, морски заливи, национални паркове, съхраняващи територии. За хората, които обичат чистото море и търсят докосване до природата, чудесен избор е Еврос.

Живата история

На това място се смесват митология и история. Палеолитни и неолитни паметници съществуват заедно с лирата на Орфей. Иерон на Самотраки, Месемврия и много още открития са отворени прозорци към древността.

Конецът на историята се разплита от Византия и територията се развива бързо, защото е съседка на Константинопол. Струва си да посетите добре поддържаните замъци и църкви с важна архитектурна и културна стойност на Дидимотихо, Траянуполи, Ферес и Самотраки. В новите векове територията приема “Ориент Екскпрес” и от края на 18 веки става една от най-развитите търговски центрове за житни продукти и коприна. От този период Суфли, градът на коприната, поддържа жива традицията и е една от най-важните забележителности в района.

Един ден - два национални парка

Два световно известни национални парка - Дадия до гр. Суфли и Делтата на Еврос (Марица) са убежище на много застрашени от изчезване видове птици и животни. Могат да се видят рядко срещани красиви цветя в изобилие. Планинските пътища дават възможност на посетителя да се озове на прекрасни места, да открие исторически рисунки на скали и да почувства тайнствената атмосфера на планината. Природата крие изненади и чувства, които ще оправдаят очакванията ви.

Море и кристални брегове

От Александруполи започва 25 км крайбрежна ивица, която достига до археологичната територия “Зони”. Плажовете на областта са наградени със сини флагове. Добре организираните плажове започват от “ЕОД” на града и достигат до “Червените камъни” на Хили.

Ако продължите малко по-надолу ще стигнете до плажовете на местностите “Св. Георги” и “Св. Параскеви” в село Макри,
отличаващи се с традиционните си таверни. Малко по-далечни са девствените плажни ивици на Дикела и Месемврия.

Планински пътеки - Арда

Отворете картата и тръгнете с колата по един прекрасен път, който ще ви отведе на чудесни места и поддържани селища като Метаксадес, Палюри и Петрота и към исторически паметници. Зелени борови и дъбови гори окрасяват линиите на планината. Там никнат и селата на помаците до българските граници.

Следвайки река Арда, една от големите реки на област Еврос, ще стигнете до Кастаниес, където всяко лято се организира фестивал на музиката и се събират много млади хора.

Забавления

Прекрасно място, спокойствие и щастие се съчетават в едно. Ще бъдете очаровани от чудесните таверни, ресторанти, клубове и бузуки, които са на ваше разположение до сутринта. В Александруполи можете да опитате прясна риба в малки таверни, а също така и суджук кавърма и местно направено сирене, висококачествено вино и ципуро.

Самотраки

Многообразието на флора и фауна се редува с типичните островни гледки на прекрасни пясъчни плажове. Фегари, най-високият връх на Самотраки, е забулен в мистерия. Остров - единствен с екзотичната си натура от водопади и естествени басейни “Ватрес”, които се откриват в най-вътрешната му част. Открийте различните лица на острова и почувствайте природното и историческото величие.


Източник: брошура "Еврос - Първо запознанство"

Νομαρχία ΈβρουЕтикети: | | | | | |
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: