ЦикладиСподели във Facebook

Циклади

Цикладите са група от острови, различни по големина, разпръснати по дълбоките сини води на Егейско море. Някои от тях са известни, други са по-малко популярни и рядко присъстват върху туристическите карти. Като цяло Цикладите са идеална дестинация за ваканция за посетители с различни вкусове.

Микс от скали, слънчеви лъчи и блестящо море, Цикладите се намират на изток от Пелопонес и на югоизток от бреговете на Атика; те се разпростират до Самос и Икария на изток, а на юг граничат с Критско море. Според традициите те носят наименованието на кръга, който образуват около свещеният остров Дилос.

Цикладите са упражнявали величественото си очарование още от древни времена, въпреки че тогава достъпът до тях не е бил лесен. Тук е мястото, където се заражда една от най-значимите Средиземноморски цивилизации, която е приела името на региона - Цикладската цивилизация ( 3000-1000 г. пр. хр)

Геолозите отдават специфичната форма, която Цикладите днес образуват, на активна геоложка дейност - земетресения, изригвания на вулкани, движения на земните маси, които са предизвикали сблъсъка на големи замни масиви. Мнозина вярват, че при едно такова раздвижване на земната кора се е изгубил и континента Атлантис (Атлантида).

Разнообразието в бреговата ивица на островите, която отделя сушата от сините води на Егейско море, окъпани в ярките лъчи на слънцето и изпъстрени с малки бели къщички, прилича по думите на носителя на Нобелова награда поетът Одисеяс Елитис на "каменни коне с буйни гриви". Да не пропуснем да споменем и хората, които живеят тук, със техния личен подход и разбиране за света, дават живот на малките улички и на пътищатата в провинцията. Безбройните малки параклиси, вятърните мелници, гнездата на гълъбите и силно обрулените от ветровете хълмове са в основата и допринасят за чара на островите.

И въпреки факта, че островите си поделят една обща характеристика - море, слънце, суров пейзаж и типична структура в архитектурата, всеки един от тях запазва своята уникалност, която посетителите могат да открият, посещавайки и изследвайки всеки един от тях.

Цикладските острови се отличават със средиземноморски климат със средна годишна температуря от 18-19 С. Зимите са меки, а летата- по гръцки стандарт- прохладни благодарение на благоприятното влияние на сезонните ветрове, наречени "meltemia".Greek National Tourism Organization

Снимка:
Етикети: | | | | | | | | | |
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: