Антемунта

Община Антемунта

Галатица е сред най-старите селища на полуостров Халкидики, като тук могат да бъдат открити многобройни археологически находки, както в селцето, така и в местността около него. В крепостта са вплетени елементи на христичнски храм. Интерес представлява и църквата Аийа Параскеви, която с намира в близост до крепостта и църквата Свети Димитър, чиято сграда е построена върху основите на древни останики. На северната стена на църквата Свети Николаос е вградена римска колона. Голяма част от древните находки са изложени в Археологическия музей в град Солун.

Архитектурата на традиционните македонски къщи впечатлява посетителите и предизвиква интерес с просторен дизайн, двуетажни сгради и двор с вътрешен балкон, разположен с лице към равнината.
Благодарение на планината, Галатица има много на брой естествени извори.

Сградата на началното училище, разположена в западния край на селото, представлява друга архитектурна забележителност. Двуетажна каменна сграда с просторни стаи и обширни складове, където днес се помещават и организират различни по своя характер изложения. Тук можете да разгледате експонати на изкуството и изложби на снимки.

Друго селце с автентична красота и чар е Вавдос и се отличава като най- високо разположеното планинско село на Халкидики. На сред площада е запазено дърво, което през 1976г. е обявено за защитен природен обект и се слави като едно от най-големите по своите размери в региона.

На разстояние от 25км от Политирос, в подножието на планината Куртина, е разположеносело Дубия. Посетителите могат да се разходят в гората и да се натъкнат на многогодишни дъбови дървета и да разгледат 5 мелници, датиращи от 19 век. На 3 км на север от селото са открити разкопки с останки от древния град Калиндион. Археологическата дейност се осъществява под ръководството на екип от Солунския университет, а екпонатите са изложени в Археологическия музей на град Солун.


Ckaimber of Halkidiki
Изберете дестинация
worldmap Саронически острови Пелопонес Централна Гърция Атика Епир Тесалия Споради Йонийски Острови Крит Циклади Додеканези Егейски острови Атон Македония и Тракия Халкидики Тасос
Последвайте Пътеводител Гърция: